title: Bernie house
type: private residence
location: Bundeena, NSW, Australia
program: Additions and renovations to an existing 1950’s cottage. The long rectangular lot was an ideal aspect with a longitudinal axis facing noon and the cottage built towards the street front. ESD principles informed the design of the new development. The main structure of the cottage was retained for reuse and memory history, to represent the character of the local building fabric. Two structurally independent verandahs were designed to function as both sun control and a side access path. Timber screening was recycled from the old roof structure. Additional floor space was provided through the design of a semi detached rectangular pavilion along the east-west axis on the south boundary of the lot. The roof composition and gutter system is organized to collect rainwater into a 12,000 L. tank to supply irrigation and toilet facilities. Solar panels are intended to be installed on the north-facing roof “wing” of the pavilion. All native trees and shrubs, including those providing useful shading were retained. Service from concept to completion.
client: withheld
status: completed 2007
   
design: mdv design studio.
structural engineer: Keighran and Ass. Pty Ltd
builder: Ben Richardson Constructions
joinery: Refalo Joinery Pty Ltd
photography: Antoine Gasperini
1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  text